23 Ağustos 2005

en sevdiğim tatlı: incir tatlısı


















Bu tatlıyı deneyene kadar en favori tatlım kabak tatlısıydı. İncir tatlısıyla tanışmam geçtiğimiz şubat aylarına dayanıyor. İstanbul kalamışta deniz kuvvetlerine ait bir restoran olan fener restoranda keşfettiğim inanılmaz lezzetli bir tatlı. Ayıp olur diye tarifini isteyememekle kalmayip, su ana kadar yapma girisiminde bile bulunamadim. Kuru incirlerin arasına ceviz koyup (ki bu izmirlilerin hiç de yabancı olmadığı, kış gecelerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir) fırınlayıp üzerine hafif bir şerbet dökülerek yapıldığını tahmin ediyorum. İncir tatlısını dondurmayla kombin yapmamız, nişanlımın ısmarladığı dondurmadan canım çekipte (ki onun ısmarladığı şeyleri her zaman ondan önce ben tadarım) koskoca bir top dondurmayı kendi tabağıma alma telaşı sonucu tatlının şerbetiyle hafif erimiş dondurma karışımının damağımda yarattığı muhteşem lezzeti ballandıra ballandıra çevremdekilere anlatmama dayanıyor. Ondan sonraki her gidişimizde fix tatlımız oldu dondurmalı incir tatlısı. Istanbul'da yaşayan ve askeri gazinolara girme hakkı olanlar DG'ye (fener restoranın içinde bulunduğu askeri gazino) mutlaka uğrasınlar. Gerçi bizim gitme hakkımız artık ortadan kalktı, ama fener restoranın menüsündeki italya ve ispanyadaki restoranlara taş çıkaran deniz mahsullerini denemenizi tavsiye ediyorum. Belki arşivimden fotoğraflarını bulabilirsem onlardan da bahsederim. Yandaki resimde nişanlımı iştahla, ki kendisi karşısındaki tok bir insanı bile acıktırabilecek kadar iştahla yemek yer, dondurmalı incir tatlsını yemeye teşebbüs ederken görüntüledim.
Bu tatlıyı bilenler bilmeyenlere, özellikle de bana anlatsın.

Merakla bekliyorum...

Hiç yorum yok: